Forum www.biotechugamg.fora.pl Strona Główna www.biotechugamg.fora.pl
Forum studentów biotechnologii UG/AMG
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

sprawko mikro miesko i inne - grupa 2

 
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum www.biotechugamg.fora.pl Strona Główna -> 2009/2010 / Mikrobiologia przemysłowa 1/2
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Cień




Dołączył: 19 Paź 2007
Posty: 434
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 15 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 21:44, 22 Lis 2009    Temat postu: sprawko mikro miesko i inne - grupa 2

czas sie zabrac za to sprawko, kto bedzie zbieral informacje i zlozy calosc?? jak to zorganizujemy?

tutaj moje notatki:

1. "zwykly" jogurt naturalny firmy mlekpol (choc moze nie taki zwykly bo ma 0% tluszczu Wink)
teoretycznie zwiera: zywe kultury bakterii jogurtowych i bifidobakterie

podloze MRS - drobne (bardzo malutkie) biale kolonie
saobourouda - jedna malutka kolonia
AW - tez jedna malutka kolonie

wiec costam jest, ale bez szalenstw Smile wniosek jednak ze jogurty naturalne daja rade.

2. drozdze - preparaty mikroskopowe

- rozrobione w wodzie z cukrem drozdze z kostki wybarwione blekitem metylenowym (martwe komorki na niebiesko) - znaczna wiekszosc komorek jest zywa, niektore nawet widac jak sie dziela
wybarwione plynem lugola - nie magazynuja skrobii (brak ciemnozabarwionych komorek)

-drozdze liofilizowane - blekitem metylenowym - tez zyja i fajnie
- drozdze z kostki nie rozrobione woda - podobnie Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mateusz




Dołączył: 11 Paź 2007
Posty: 216
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 78 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Brzeźno

PostWysłany: Nie 23:28, 22 Lis 2009    Temat postu:

Moje notatki:

Testowany materiał – szynka w plastrach i zepsuta kapusta kiszona

Przebieg doświadczenia:
Bakterie z szynki wysiałem przykładając ją do podłóż: McConkey, agar wzbogacony, Chapman. Z niektórych otrzymanych bakterii wykonałem preparat mikroskopowy barwiony metodą Grama. Sok z kapusty wysiałem pobierając go ezą na podłoża MRS, Sabourda i agar wzbogacony.

Wyniki:
Szynka: na podłożu Chapmana wyrosło niedużo małych kolonii, na McConkey dużo białych (drobne pałeczki G(-)) i różowych (mieszanina laseczek G(+) i G(-)) kolonii a na agarze wzbogaconym dużo białych kolonii różnej wielkości (ziarniak, gronkowiec).

Kapusta: na podłożu MRS wyrosło dużo drobnych kolonii, na Sabourdzie nieliczne, duże kolonie, na agarze wzbogaconym nieliczne kolonie rożnej wielkości.

Wnioski:
Szynka w plastrach jest mocno zanieczyszczona różnymi bakteriami, najprawdopodobniej z powodu braku dostatecznej higieny w sklepie mięsnym.

Kapusta – tu Kuba robił preparaty mikroskopowe, on wie co tam było.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kucharzow




Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 75
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 20:01, 23 Lis 2009    Temat postu:

Moje wyniki dla kiełbasy "surowej":
Podłoże MC - różowa kolonia o gładkich brzegach - G- krótkie pałeczki
Podłoże AW - białe, duże i postrzępione kolonie - krótkie laseczki
Podłoże AW - jasne gładkie kolonie - podłużne laseczki
Wyniki dla soku ze świeżej kapusty:
Podłoże AW - kolonie w postaci strzępek - b. mycoides - średniej długości laseczki
Podłoże AW - malutkie, okrądłe kolonie - laseczki wijące się
Podłoże S - duże, okrągłe kolonie - małe owalne drożdżaki
Podłoże S - z murawy - ciemne drożdżaki
Podłoże MRS - murawa - G+ lactobacillusy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kucharzow




Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 75
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 20:05, 23 Lis 2009    Temat postu:

jeszcze na chapmanie było z kiełbasy mało bakterii i lekkie przejaśnienie

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
magda




Dołączył: 24 Lis 2008
Posty: 27
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 13:31, 24 Lis 2009    Temat postu:

badanie obecnosci drozdzy i bakterii kw mlekowego w zaczynie chebowm:
pobrałam eza porcje zaczynu chlebowego i wykonalam posiew redukcyjny na podłoze MRS - male biale, okragle kolonie - laseczki G+
S - duza,biala kolonia - laseczki G+
S - mala, biala kolonia - ciemne drozdzaki


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
magda




Dołączył: 24 Lis 2008
Posty: 27
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 14:37, 24 Lis 2009    Temat postu:

Wyniki Asi:
preparat z wina
Wysiałam po 100ul wina na murawę na podłoże MRS i Sobourod

wyniki
na podłożu Sobourod brak wzrostu, na podłożu MRS widoczne dwie małe, owalne kolonie ,z czego jedna prawdopodobnie wprowadzona była przez kontaminację
MRS - ziarniaki G+

preparat z kiszonej kapusty
Wysiałam po 100ul soku z kapusty na murawę na podłoże MRS i AW oraz 50ul na podloże Sobourod

wyniki
MRS - ( duza kolonia) mieszanina drozdzy i laseczek
MRS - (mala kolonia) laseczki
S - wiele kolonii laseczki o róznej wilekosci
AW - jasne, biale kolonie - podluzne laseczki


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jakub
Moderator



Dołączył: 11 Paź 2007
Posty: 298
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 12 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Koszalin

PostWysłany: Wto 18:21, 24 Lis 2009    Temat postu:

Podłoże dla grzybów wywodzi swoją nazwę od nazwiska Sabouraud, zatem jest to podłoże Sabourauda.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
AdamOss
Administrator



Dołączył: 09 Paź 2007
Posty: 177
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 19:59, 24 Lis 2009    Temat postu:

Przebieg doświadczenia:
Wysiałem ezą próbki z zepsutego serka Ricotta na podłoża MRS, Saburouda i AW.
Przygotowałem preparat z serwatki barwiony fuksyną zasadową, ale nie zdążyliśmy go obejrzeć na ćwiczeniach i zaginął w akcji.

Wyniki:
MRS – dobry wzrost małe kolonie.
Preparat – barwienie Gramma: Streptococcus i duże pojedyncze komórki grzybowe.

Saburouda – Duże żółto-pomarańczowe kolonie o dwóch rozróżnialnych morfologiach. Zrobiłem preparaty z obu.
Preparat1 – barwienie Gramma: pałeczki
Preparat2 – barwienie Gramma: pałeczki i prawdopodobnie paciorkowce

AW – bardzo dobry wzrost.
Preparat – barwienie Gramma: mieszanina różnych pałeczek.

Wnioski:
Zepsute produkty mleczne są siedliskiem wielu różnych bakterii i grzybów. Nie nadają się w żadnym razie do spożycia i wręcz są niebezpieczne dla zdrowia. Najbardziej niepokojący jest tutaj dobry wzrost na agarze wzbogaconym, na którym nie powinno obserwować się wzrostu kiedy produkt jest zdatny do spożycia.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gosia




Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 846
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 36 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Ełk

PostWysłany: Wto 21:18, 24 Lis 2009    Temat postu:

a łukasz i janka na co czekają?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gosia




Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 846
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 36 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Ełk

PostWysłany: Wto 21:40, 24 Lis 2009    Temat postu:

sorry, zapomniałam że łukasza nie było

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gosia




Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 846
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 36 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Ełk

PostWysłany: Wto 21:45, 24 Lis 2009    Temat postu:

ok, złożyłam tak jak mi napisaliście. jak ktoś nie podał wniosków to ich nie ma. podobnie jeśli chodzi o opis przebiegu. Brakuje części Janki więc do niej je wysyłam i reszta już w jej rękach.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum www.biotechugamg.fora.pl Strona Główna -> 2009/2010 / Mikrobiologia przemysłowa 1/2 Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin